The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

Vägen till en stimulerande kontorsmiljö

 

Definitionen av god arbetsmiljö kan skilja sig mellan olika individer och vara beroende av exempelvis vilket yrke du innehar, om du arbetar utomhus, inomhus eller kanske har en mobil arbetsplats. Den gemensamma nämnaren är dock att den ska vara stimulerande och få individen att trivas och må bra. Idag arbetar många människor på kontor och vägen till en stimulerande kontorsmiljö är faktiskt förhållandevis rak och lätt att navigera. 

 

Skapa rätt grundförutsättningar

Det första steget är att skapa trevlig omgivning där man har utrymme att tänka, vara kreativ och ges bästa möjliga chans att vara effektiv. Gårdagens stela arbetsplatser med standardiserade kontorsmöbler och kontorslandskap är inget att ta efter. Istället bör man satsa modernt och investera i funktionella, tilltalande kontorsmöbler som främjar en ergonomisk arbetsmiljö. Många som jobbar spenderar mycket tid på kontoret och behöver därför möblemang vilka är skonsamma mot kroppen för att undvika slitage. I tillägg borde övrig inredning inte försummas. Det är fördelaktigt att vara noggrann i valet av färg och form eftersom det sätter tonen på hela inredningen och kan bidra till att miljön känns mer levande. 

 

Variera din arbetsställning

Omväxling är nästa steg och just på ett kontor är detta extra viktigt. Vanligtvis tillbringar kontorsmedarbetare dagen vid sina skrivbord, men faktum är att större omväxling skulle kunna skapa högre produktivitet. Exempelvis möjligheten att ändra sin arbetsplats, kunna arbeta stående eller från en soffa. Ytterligare en idé är att uppmuntra till fler korta pauser och skapa en oas. En yta utformad för avslappning där medarbetare kan nollställa och samla kraft.

 

Det sista steget är att ha ett gott samspel med sina kollegor – de spelar stor roll i att skapa en stimulerande kontorsmiljö.  

 

 

19 Oct 2016