The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

Tommy Myllymäkis två rätter med löjrom

Att lyxa till det ibland är inte fel. En sak som är höjden av lyx, det är löjrom! Det kan du köpa på till exempel Löjromsexpressen. Sedan finns det en massa gott att göra med det. Men idag tänkte jag dela med mig av två recept som kommer från Tommy Myllymäki. Han är ju högaktuell just nu i Sveriges mästerkock som en av domarna.

Myllymäkis toast skagen

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal (gärna färska av fin kvalitet)
  • 2 äggulor
  • 2 tsk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl matolja
  • 1 kruka dill
  • 10 cm färsk pepparrot, skalad
  • 4 skivor vitt bröd (ej levain)
  • smör, till stekning
  • 50 g löjrom
  • 1 citron

Gör så här

Skala alla räkor och ställ åt sidan.
Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. Använd elvisp eller handvisp. När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.
Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av. Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.
Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använd en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd. Stek sedan gyllene i smör.
Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom. Avsluta med en dillkvist och en citronskiva.

Potatis- och purjolökssoppa med löjrom och chips

Ingredienser

  • 300 g potatis, skalad
  • 100 g purjolök, sköljd
  • 5 dl hönsbuljong
  • 4 dl grädde
  • 1 citron, skalet av
  • salt
  • 50 g lättsaltade potatischips
  • 100 g löjrom
  • 1 kruka dill

Gör så här

Strimla purjolök och skär ner potatis i mindre bitar.
Fräs prujolöken långsamt tills den blir mjuk i smör och tillsätt sedan potatis.
Slå på hönsbuljong, koka upp och koka några minuter. Slå på 3 dl grädde och koka tills potatisen är mjuk.
Riv i citronskal, smaka upp med salt. Mixa helt slät och låt svalna helt.
Hacka dill och krossa salta tunna chips.
Slå upp den kalla soppan och blanda med lättvispad grädde. Toppa med löjrom, chips och dill.

24 Mar 2023