The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

Underlivshälsa

Bakteriell vaginos (BV) är en vanlig åkomma som drabbar många kvinnor världen över. Det kännetecknas av en obalans i de bakterier som normalt finns i underlivet, vilket leder till symtom som ovanlig vaginal utflöde och en stark, fiskliknande lukt. Trots att det är en relativt vanlig tillstånd, är det många som inte känner till hur man effektivt kan förebygga och behandla BV.

Förebyggande av Bakteriell Vaginos

Förebyggande är nyckeln till att hantera bakteriell vaginos. Här är några steg du kan ta för att minska risken för att utveckla BV:

 • Undvik att störa den vaginala floran
  Undvik överdriven intimhygien och använd inte starka tvålar, intimdeodoranter eller duschgeler, då dessa kan rubba den naturliga balansen i underlivet.
 • Ha en hälsosam livsstil
  En balanserad kost och regelbunden motion kan stärka ditt immunförsvar och bidra till en hälsosam vaginal flora.
 • Använd kondom
  Sexuellt överförbara infektioner kan öka risken för BV, så kondomanvändning kan vara ett effektivt sätt att skydda dig.

Behandling av Bakteriell Vaginos

Om du misstänker att du har BV, är det viktigt att söka vård för att få en korrekt diagnos och behandling. Behandlingen kan inkludera:

 • Antibiotika
  Metronidazol eller klindamycin är vanligt föreskrivna antibiotika för att behandla BV. Det är viktigt att fullfölja hela kursen, även om symtomen försvinner tidigare.
 • Probiotika
  Vissa studier tyder på att tillskott av probiotika kan hjälpa till att återställa den naturliga bakteriefloran i underlivet.

Trots att bakteriell vaginos kan vara en återkommande åkomma för vissa kvinnor finns det effektiva sätt att hantera och förebygga det. Genom att vidta förebyggande åtgärder och söka lämplig behandling kan du upprätthålla din vaginala hälsa och välbefinnande.

Kom ihåg, om du upplever symtom på BV, är det viktigt att inte självdiagnostisera. Kontakta en vårdgivare för råd och behandling. Att ta hand om din vaginala hälsa är en viktig del av att ta hand om din allmänhälsa.

14 Feb 2024