The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

25 överraskande resefakta som får dig att se världen i ett helt nytt ljus

Resor: vi vet typ allt om det, eller hur? Fel. Skrapa under ytan och det visar sig att vi inte vet något om den här världen. Vet du till exempel hur länge världens kortaste kommersiella flygresa varar? (ledtråd: kortare än den tid det tar att koka ett ägg.) Vad sägs om vilket land som inte har några floder? Eller vilket okonventionellt pizzapålägg är populärt i Sverige?

1. Världens längsta kommersiella flygning tog cirka 30 timmar.
Den så kallade "Double Sunrise"-tjänsten av Qantas, som gick från Australien till Sri Lanka 1943-45, varade ofta över 30 timmar, med passagerare som såg soluppgången två gånger. Idag är den längsta kommersiella flygningen Singapore Airlines från Singapore till New York, med en genomsnittlig restid på 17 timmar och 50 minuter.

2. Den kortaste kommersiella flygningen tar mindre än två minuter.
Otroligt nog tar den kortaste kommersiella flygningen, som går mellan de närliggande öarna Westray och Papa Westray på Skottlands Orkneyöar, cirka en och en halv minut. Med den snabbaste registrerade flygningen som tar mindre än 50 sekunder.

3. Japanska järnvägar delar ut "certifikat" för förseningar på mer än fem minuter.
Japanska tåg, som sägs vara de mest punktliga i världen, ger passagerare ett "förseningscertifikat" om ett tåg går mer än fem minuter efter schemat. Dokumenten kan visas för chefer eller lärare för att förklara en passagerares försening. Förseningscertifikat utfärdas även på vissa tåg i Tyskland och i Paris.

4. Den dyraste taxiresan från flygplatsen till staden kostar cirka 190 pund.
Alla budgetresenärer som som försöker undvika flygplatstaxi till varje pris, men alla som håller ett öga på sin ekonomi bör definitivt undvika att hoppa i en taxi från Tokyos Narita-flygplats. Enligt en studie av Moneycorp (ett valutaväxlingsföretag) är resan den dyraste transfer från flygplats till stad i världen, och kostar i genomsnitt £191/$235 enkel resa.

5. Indiens tåg transporterar ungefär 23 miljoner passagerare varje dag.
Det är hela Australiens befolkning. Dessutom, om de läggs ut i en enda linje, kan spåren från Indiens järnvägsnät cirkulera världen en och en halv gång.

6. Saudiarabien har inga floder.
Landet på den arabiska halvön har inga permanenta floder. Det är ett av de 17 länderna i världen utan en enda flod som rinner genom den.

7. I Etiopien är det aktuella året 2013.
Etiopien har sin egen kalender, som, på grund av en skillnad i det upplevda datumet för bebådelsen (förkunnelsen om Kristi födelse), ligger sju till åtta år efter den gregorianska kalendern (som används som standard över större delen av världen) . I Etiopien börjar det nya året också den 29 eller 30 augusti.

8. Det är samma tid i båda ändarna av Kina.
Trots att den spänner över fem geografiska tidszoner har Kina bara en bestämd tid, som observeras i hela landet. Kinas standardtid är UTC+8.

9. Storbritannien har världens längsta landsnamn.
Storbritanniens officiella titel The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland gör det till det längsta erkända landsnamnet i världen.

10. Alaska är både den västligaste och östligaste staten i USA.
Alaskas Aleutian Islands ligger faktiskt väster om den 180:e meridianen (linjen som delar det östra och västra halvklotet), vilket gör det till den enda amerikanska staten som delvis ligger på det östra halvklotet.

11. Den mest beställda måltiden på Deliveroo, en ledande avhämtningsapp, 2019 var en hawaiiansk maträtt med rå fisk.
Av alla restauranger som serveras av appen, som finns i över 200 städer runt om i världen, var den mest beställda måltiden Poké Signature Super Protéiné – en hawaiiansk rätt med rå fisk som kärningrediens – från restaurang Pokawa i staden Paris. Mindre exotisk, en ödmjuk cheeseburgare från London-filialen till kedjerestaurangen Five Guys var den näst mest beställda rätten på appen.

12. Ryssland klassade endast öl som en alkoholhaltig dryck 2011
Anmärkningsvärt nog innan dess betraktades alla drycker med mindre än 10 % alkohol som ett "livsmedel".

13. Piloter och andrapiloter äter inte samma måltid före en flygning.
Som en del av standardkonventionen äter piloter och andrapiloter inte samma mat före en flygning vid matförgiftning (eller värre). Om en av piloterna är arbetsoförmögen (inte kan lämna badrummet) kan den andra piloten ta över.

14. Banan är ett populärt pizzapålägg i Sverige.
Ofta i kombination med curry, tro det eller ej.

15. Snabbnudlar toppade en japansk undersökning av landets största uppfinningar under 1900-talet.
I enkäten, som genomfördes år 2000 av Fuji Research Institute, placerade respondenterna snabbnudlar överst på listan, följt av karaoke på andra plats. Karaoke översätts för övrigt från japanska till engelska som "tom orkester".

16. Trots vad folk säger är Kinesiska muren inte synlig från rymden.
Även från låg omloppsbana om jorden kräver strukturen förstoring för att ses av det mänskliga ögat.

17. Eiffeltornet var från början mycket ogillat av den parisiska konstgemenskapen vid öppningen.
Det ikoniska tornet märktes som "monstruöst" och "löjligt" efter att det avtäcktes för världen. Det påstås till och med att den samtida författaren Guy de Maupassant ogillade strukturen så mycket att han åt lunch i tornet varje dag eftersom det var den enda platsen i Paris där landmärket inte var synligt.

18. Den natursköna Great Ocean Road, som sveper längs Victorias kust, Australien, är faktiskt ett krigsminnesmärke.
Vägen, byggd av soldater och tillägnad dem som miste livet i första världskriget, fungerar som det största krigsminnesmärket i världen.

19. Sudan har fler antika pyramider än Egypten.
Källorna varierar, men Sudan påstås vara hem för omkring 250 pyramidstrukturer, som byggdes av härskarna i de gamla Kushitiska kungadömena mellan 2500 f.Kr. till 300 e.Kr. Egypten tros ha drygt 100 pyramider.

20. Minareterna i Taj Mahal lutar något utåt.
Detta gjordes medvetet för att säkerställa att om strukturen kollapsade skulle minareterna falla bort från den centrala graven och inte förstöra den. Det är också sant att ett team på 20 000 hantverkare och hantverkare byggde den ikoniska strukturen, men den populära berättelsen om att de alla amputerades av Shah Jahan, härskaren som beställde den, när den var färdig (så att de aldrig skulle bygga något så vackert), är troligen en myt.

21. Det finns för närvarande 320 000 personer som lär sig "Klingon" (det fiktiva språket som visas i TV-programmet Star Trek) på språkappen Duolingo.
Engelska är det populäraste språket i appen, med 34 miljoner människor som har lektioner sedan början av 2020.

22. På ön Yap, en delstat i Mikronesien, används stenar som valuta.
Varje stens värde baseras på dess storlek och dess historia (varifrån den kom). Även om amerikanska dollar nu har börjat användas för vardagliga inköp på ön, används fortfarande stenar för ceremoniella transaktioner (till exempel under bröllop). Yap använder också gurkmeja, skal och tyg som officiell valuta.

23. Om det var lika tätbefolkat som New York City, skulle hela världens befolkning kunna passa in i den amerikanska delstaten Texas.
Vi skulle inte ha så mycket utrymme, men med resten av planeten obebodd, skulle det finnas gott om ställen att gå för att undkomma folkmassorna.

24. Du är aldrig mer än 30 steg från en papperskorg i Disneyland.
Historien säger att Walt Disney brukade observera besökare i parken och se hur många steg de tog innan de skräpade ned, vilket resulterade i att en papperskorg aldrig är mer än 30 steg bort i någon Disney-park. Ett annat av Walts mindre kända Disneyland-tillägg var skapandet av en hemlig bar gömd i den – då annars "torra" – parken, som han använde för att underhålla personliga gäster och sponsorer. Lokalen i speakeasy-stil,(lönnkrog) som ligger bakom en stor dörr på New Orleans Square-delen av parken, fungerar nu som en privat medlemsklubb med en årlig medlemsavgift på 10 000 USD.

25. Du behöver inte vänta en timme efter att ha ätit innan du kan simma säkert.
Trots vad din mamma alltid sa till dig, finns det inga medicinska data som tyder på att du inte kan simma med full mage. Det kan dock kännas obehagligt och potentiellt leda till en känsla av illamående, så det är bäst att ta en kort paus efter att ha putsat av din smörgås innan du kraschar i vågorna.

23 Mar 2023