The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

Välja växelriktare till solceller

Om det är så att du ska installera solceller så kan det även vara bra att satsa på en växelriktare. En sådan ser nämligen till att dina solceller ger högsta möjliga effekt. Det en växelriktare gör, det är att omvandla likström till växelström. Växelriktare bör i regel underdimensioneras med ca 15-20%
i relation till paneleffekten - dvs paneleffekten överdimensioneras samt att den bör installeras där det är svalt och inte i solljus, ett garage passar bra. Klicka här för att hitta ett bra urval av växelriktare. 

Växelriktare kallas även för inverter samt att den kan faktiskt kopplas till internet för att du ska kunna bevaka din solcellsanläggning.

Hur fungerar en växelriktare?

Dina solceller kommer att producera likström och med din växelriktare kan du göra om det till växelström alltså samma sorts ström som driver elektroniken i våra hem. Dess andra uppgift är att se till så att dina solceller belastas rätt och ger så hög effekt som möjligt, oavsett hur mycket solen skiner.

Det kan förvisso kosta en del pengar att köpa en växelriktare, men tänk på att det lönar sig att  välja en av hög kvalitet om du vill undvika höga underhållskostnader. Växelriktaren är en av de största komponenterna i ett solcellspaket tillsammans med solpanelerna.

Det finns det ingen anledning att välja en växelriktare som kan hantera mer ström än vad du får ut av din solcellsanläggning. En bra växelriktare håller i 10-20 år. Det är något kortare tid än dina solpaneler som i snitt kan producera el i 30 år. 

31 Oct 2022