The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

Undvik att få hål i tänderna

Att få hål i tänderna är inte ovanligt, men det går att motverka det på flera sätt. På www.hålitänderna.se kan du läsa mer om det. Varför får man då hål i tänderna? En del tänker att det beror på att man ätit för mycket socker eller att man slarvat med tandborstning. Det är till viss del sant. Hål i tanden kommer som ett resultat av det syraangrepp som uppstår varje gång du äter eller dricker. Saliven i din mun finns där för att stoppa detta angrepp och gör det bra, om du äter och dricker regelbundet. Småäter du hela tiden så hinner saliven inte med. 

Skydda dig från att få hål i tänderna

Det första för att skydda dig är att se till att ha en bra tandvård. Du bör se till att vara noga med att göra rent dina tänder. Borsta tänderna minst två gånger per dag, samt använd även andra hjälpmedel som tandstickor eller mellanrumsborstar, så att du får bort all plack. Se till att använda en tandkräm med fluor. Dessutom kan man använda munskölj med fluor och fluortuggummin som extra hjälpmedel.

Vad du äter och dricker påverkar det med. Söt mat och dryck ger värre syraangrepp på dina tänder, så undvik att inta det allt för ofta. Drick vatten om du är törstig, inte saft till exempel. 

Om du lider av muntorrhet, alltså har mindre saliv så kan det ge hål, då det är saliven som ska skydda mot det. Det finns en del hjälpmedel mot muntorrhet. 

Sedan, sist men inte minst, se till att gå till din tandläkare och det regelbundet. Då kkan karies upptäckas i tid, så att du slipper få hål eller inflammationer. Oftast kallas du till tandläkaren varje år för undersökning. Se till så att du inte skippar dessa besök. Om du väntar många år, så kan det bli stora problem med dina tänder.

Om du är rädd för att gå till tandläkaren, så är det bra att säga till om det. Det är inte ovanligt att lida av tandläkarskräck och du kan få hjälp mot det hos din tandläkare. 

26 Aug 2020