The Niles

En blogg om allt mellan himmel och jord.

Komma över tandläkarskräck

Idag är det rätt så många som lider av så kallad tandläkarskräck eller tandvårdsrädsla. Det är ju inte så kul att vara rädd för att gå till tandläkaren, då det är viktigt att ta hand om sina tänder och besök hos tandläkaren så att säga ingår i det. Jag läste det att varannan vuxen svensk känner ångest inför att gå till tandläkaren och ungefär fem procent lider av svår tandvårdsfobi. Orsakerna varför varierar och så även hur svår rädsla man har. En del har så svår skräck för tandläkaren att de låter bli att gå dit och riskerar då sin munhälsa. 

Övervinn rädslan

Det finns en del saker du kan göra för att övervinna din rädsla. Du kan läsa mer om tandläkare och tandvård på https://www.frågatandläkaren.nu. Sen kan du även se till att prata med din tandläkare om att du har en rädsla. Tandläkaren boka in ett längre besök så att du inte känner dig stressad samt underlätta det hela för dig på ett bra sätt. Andra saker du kan göra är ta med en vän som kan stötta dig. Du kan även be om lugnande läkemedel inför besöket, så kallad sedering. Det kan göra det hela lätta för dig. 

Ignorera inte din rädsla

Det är viktigt att du tar tag i din rädsla och inte bara låter bli att besöka tandläkaren. Det mår inte tänderna bra av. Så se till att prata med din tandläkare som ett första steg så kan de hjälpa dig komma vidare med detta. 

12 Jan 2019